School Blog

From the Principal

Welcome back to school

Dear reader,

Ja, så har jullovet passerat och några dagar på vårterminen har gått. Under dagarna 9:e och 10:e förberedde all vi oss som verkar vid Engelska Skolan för alla våra elevers återkomst den 11:e januari. De kom, de syntes och de märktes till allas vår glädje. Skolan är igång och vi kan samla oss kring vårt viktiga arbete i att ge dem den utbildning de skall få och förtjänar.

Vid de olika samlingarna med alla årsgruppers elever beskrev jag genom en liknelse vår längtan efter att eleverna skulle vara tillbaka i skolan: en klassisk bokhylla med dess rätta utseende är ingenting utan böcker och på samma sätt är med vår skola - den är egentligen ingenting utan dess elever.

Som sagt - bokhyllan är fylld eller snarare - skolan är åter som den skall - eleverna är på plats igen !

Med dessa rader önskar jag alla - elever, föräldrar, kollegor och läsare varmt välkomna att följa min blogg och till vårterminen 2017.

Thanks for reading my blog.

Best wishes

Mr Dahlin
Principal

Open House 16 February 2017

Visit our Open House on the 16th of February!

You are welcome to visit our Open House on the 16th of February, between 09.00 - 18.00.
Please report to the administration upon your arrival. 

During the day you can:

  • Visit lessons
  • See our school and schoolyard 
  • Listen to and ask questions to our principal and management team 
  • See our teaching material, and meet our fantastic teachers
  • Put your children in the que 

Welcome!
From the Principal

From all of us to all of you - a Merry Merry Christmas

Dear readers,

På Engelska Skolan brukar vi  säga " time flies " med betydelsen att tiden flyger förbi och att man nästa inte hinner med. Så känns höstterminen 2016 och många med mig har noterat detta. Det är kanske så att tiden går fort då man är produktiv, har trevligt och får mycket gjort. Så upplever jag som rektor är fallet med den snart gångna terminen. Eleverna har arbetat mycket bra, likaså alla mina kollegor oavsett vilka roller de har och tempot har onekligen varit kontrollerat högt.

Nu landar vi lite, samlar oss inför terminsslutet och rundar av några kursavsnitt innan vi på torsdag träffas i vår idrottshall inför den traditionsenliga stunden som vi kallar Christmas Graduation. Då sjungs det, tal hålls, ett antal utmärkelser delas ut, musiklärarna framför något verk och vi avslutar terminen innan vi går till matsalen för att njuta av den sedvanliga julgröten och därtill hörande skink- eller kalkonsmörgåsen. Vi kan åter igen blicka tillbaka på en fin och givande termin och känna gott samvete över det arbete som är nedlagt. Det är dags att vila och koppla av, njuta av god samvaro, lite god mat och dryck samt känna in de där goda stunderna med nära och kära.
Det är alla värda nu !

From the depth of my heart to all of you - a Merry Merry Christmas and a Happy New Year 2017
Thank you for reading my blog and visavi that, following our school and its progress. 

All the best

Mr Dahlin
Principal
Internationella Engelska Skolan Karlstad

 

From the Principal

Nu går det fort och mycket sker ....

Dear readers,

Den här tiden på året brukar oftast vara väldigt tight - för det första går det mot terminsslut, studierna skall "avslutas" i enlighet med respektive kursavsnitt, terminsbetyg skall sättas, vissa nationella prov skall göras, Christmas Bazar går av stapeln, elevråden arbetar på, matrådet har sitt terminsmöte, information om IGCSE-engelska sker för årets nior och betygen för föregående års IGCSE delas ut till dåvarande elever. Dessutom är det snart dags för årets Luciashow för skolans elever och medarbetare och den traditionella Christmas Graduation Morning den 22:e december. Årets julbord skall serveras den 16.e december - en verklig gastronomisk högtid !
Ja, detta var bara en liten del av allt som sker på Engelska Skolan så här års, dock går allt väl och eleverna gör ett bra jobb överlag, det samma gäller mina kollegor.

Det är nu 12,5 dagar kvar av höstterminen och innan jullovet infaller - en fortsatt intensiv tid med arbete och aktiviteter och jag kan försäkra att vi gör allt i vår makt för att både elever och medarbetare skall uppleva en god atmosfär.

Fortsatt trevlig och stämningsfull december och på återhörande

Thanks for reading my blogg.

All the best
Mr Dahlin
Principal

From the Principal

Det finns många sätt att lära känna elever på - nedan är ett ...

Dear reader,

Jag har sedan flera år haft en form av "lärakännatradition" vad gäller de nya eleverna i årskurs 4. Varje år börjar cirka 120 nya elever i årskurs 4 vid vår skola, de kommer från olika skolkulturer och har olika vanor med sig aovsett om det rör sig om lärare eller rektor. Min ambition är att de skall lära känna Engelska Skolans rektor som en person som tydligt leder skolans verksamhet till deras bästa och någon som har deras intressen och behov högst på agendan. Av denna anledning har jag sedan flera år läst en bok för eleverna i årskurs 4, allt för att jag skall få en bild av dessa nya elever och för att de skall får en bild av mig, hur jag är, fungerar, resonerar och kanske framför allt - så de har en bild av någon som bryr sig och är synlig i deras vardag. I höst har jag läst en bok som handlar om barn- och ungdomsrelationer och hur det kan vara då inte allt fungerar perfekt i de sociala kamratsammanhangen. Storyn har gått från fiendeskap, ovilja, trist stämning och till trevande nyfikenhet på en människa och så småningom till vänskap. Budskapet i boken har varit stillsamt tydligt för läsaren och då jag nu börjar avsluta läsningen i boken märker jag på samma sätt att eleverna efter 140 sidor tydligt uppfattat budskapet. Begrepp som snäll, alla är lika värda, man skall hjälpas åt, man är bra som man är, man skall aldrig vara elak, man kan ha kul med olika kamrater och man kan bli vän med en ovän dök upp då vi reflekterade lite efter läsningen. Inte bara att jag fick närma mig eleverna utan också hur eleverna fick fundera i termer av att ta hand om varandra var mycket tydligt från denna övning. 

Avslutningsvis kan jag notera hur trevligt det varit att vara tillsammans med dessa elever under hösten, resan fortsätter givetvis och jag kommer fortsättningsvis att relatera till dem. De har dessutom visat hur duktiga de är på att lyssna, lagra innehåll och sedan ha förmågan att återberätta vad som hänt. Något som dessutom ingår i kursplanen för svenska i höst för årskurs 4.

Thanks again for reading my blogg - enjoy your day.

All the best

Mr Dahlin
Principal

 

Pages